Instrukcja Przygotowania
Poniższe sugestie wsparte są latami doświadczenia i nauk u przewodników rdzennych plemion pracujących z Kakao.
Dawkowanie
Sugerowane:
10-15g dla celebracji
15-20g dla medytacji
20-30g dla głębszej praktyki
powyżej 30g zaczynają się silniejsze dawki tzw. “ceremonialne”, które zalecane są w towarzystwie doświadczonej osoby prowadzącej, gdyż efekt może się utrzymywać nawet 4-6 godzin.
W przypadku ciąży wskazana jest dawka “celebracyjna” i zalecana jest konsultacja z lekarzem.
W przypadku problemów z ciśnieniem, sercem, przyjmowania leków psychotropowych lub poważniejszych uwarunkowań zdrowotnych, zalecane są niewielkie ilości (poniżej 15g). Należy skonsultować się z lekarzem. Nie łączyć z alkoholem, używkami.
Przygotowanie – Kakao jako napój
Kakao należy odmierzyć zgodnie z planowaną dawką do wypicia. Podgrzać wodę w garnuszku nie doprowadzając jej do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, wyłączyć grzanie i wsypać Kakao. Mieszać bez ognia w gorącej wodzie do dokładnego rozpuszczenia. Można użyć ręcznego blendera. Podawać na gorąco.
Proporcje Kakao do wody zależą od upodobania. Przykładową proporcją może być 125ml wody na szklankę Kakao.
W tradycyjnym podaniu Kakao pije się gorzkie, 100% bez dodatków. Jeżeli ktoś życzy sobie wzbogacić smak, to dobrze smakuje z miodem, mlekiem roślinnym, przyprawami, etc.
Intencja
Sposób tradycyjny (podczas ceremonii oraz poza nimi) Kakao wypija się zawsze z intencją. Najczęściej jest to intencja celebracji, wdzięczności i głębszego połączenia z samym sobą. Poniżej proponujemy tradycyjną inwokację plemienia Majów Tz’utujil, którą można wykonać przed wypiciem Kakao, trzymając je w dłoniach:
O Serce Nieba! (wznosimy kubek z Kakao ku Niebu)
O Serce Ziemi! (kierujemy Kakao ku Ziemi)
O Serce Wody! (zwracamy Kakao w swoją lewą stronę)
O Serce Ognia! (zwracamy Kakao w swoją prawą stronę)
O cztery Wiatry, którymi oddychamy! (kierujemy Kakao przed siebie, bierzemy głęboki wdech i wydech)
O Serce naszego Życia! (zbliżamy Kakao do naszego serca)
Nasycamy Kakao naszymi intencjami i wypijamy.
Pijąc Kakao, warto potrzymać je chwilę dłużej w ustach i pozwolić, aby jego smak rozkwitł w pełni.
Smacznego Kakao!