O Kakao

Nigdy dotąd natura nie skoncentrowała takiego bogactwa cennych składników odżywczych na tak małej przestrzeni, jak w ziarnie kakaowym.

O kakao

ceremonialne-kakao

“Pokarm Bogów”

Theobroma Cacao – wywodzi się z greckich słów θεoς (theos = bóg) oraz βρῶμα (broma = pożywienie) “Pożywienie Bogów”. Cacao od Cacahuatl z języku Nahuatl.

Kakaowiec to wiecznie zielone drzewo, które kwitnie i owocuje przez cały rok. Jego owoce zawierają od 20 do 60 nasion – ziaren.

ceremonialne-kakao

Napój miłości

Dr David Lewis, z Uniwersytetu Sussex w swoich badaniach z 2007 roku porównywał wpływ na ekscytację w ciele pomiędzy namiętnym całowaniem, a trzymaniem w buzi 60% gorzkiej czekolady. Okazało się, że czekolada miała 4-krotnie dłuższy efekt wzbudzenia przyjemności i pobudzenia zarówno serca jak i aktywności w mózgu u badanych.

“Smak kakao to prawdziwy smak miłości”

Dzieje się tak dlatego, że kakao zawiera w sobie substancje, które aktywnie na nas oddziałują m.in. Teobromina, Fenyloetyloamina i Anandamid (kannabinoid).

ceremonialne-kakao

Naturalny antydepresant

Kakao uznaje się za naturalny antydepresant. Zgodnie z badaniami wykonanymi na Uniwersytecie Londyńskim z przetestowanych 13,626 dorosłych Ci, którzy w ciągu 24 godzin spożywali gorzką czekoladę byli o 70% mniej skłonni do zgłaszania uczucia depresji.

“Po wodzie kakao jest najzdrowszą substancją, jaką można włożyć do ust. Może z łatwością zastąpić wiele leków psychiatrycznych poprawiających nastrój, a ponadto wytwarza w mózgu tę samą chemię, która pojawia się, gdy się zakochujemy.”

ceremonialne-kakao

Kakao to samo zdrowie!

Poza korzystnym psychoaktywnym efektom spożywania kakao, poprawia ono krążenie, przyrost mięśni, reguluje poziom glukozy we krwi oraz wzmacnia naszą ogólną siłę.

“Dlatego też w naszym języku (Tz’utujil) nazywa się Kokow. Kow - to siła”.

Flawonoidy zawarte w kakao zgodnie z badaniami na uniwersytecie w Birmingham potrafią nawet potroić maksymalne dotlenienie mózgu.

Pozytywnemu oddziaływaniu 100% kakao na nasze zdrowie poświęcimy osobny artykuł na tej stronie.

ceremonialne-kakao

Wybieraj swoje kakao świadomie

Ze względu na dużą ilość nadużyć w dzisiejszych czasach przy produkcji kakao, przede wszystkim w Afryce – mowa tu o niewolnictwie, obozach pracy i zmuszaniu dzieci (nawet 1.8 milionów dzieci) – zwracamy wszystkim uwagę na to, że warto mieć świadomość skąd kupuje się kakao i wyroby. Często afrykańskie kakao jest tańsze na rynku niż kakao z Ameryki Łacińskiej, ale należy sprawdzić, czy zostało ono wyprodukowane w sposób etyczny.

Nasze kakao w GraciasCacao.pl jest pozyskiwane z zaufanych źródeł we współpracy z lokalnymi kooperatywami i rodzinnymi biznesami w krajach jego pochodzenia. Przechodzi minimalną ilość obróbki, aby zachowało wszelkie wartości odżywcze trafiając do naszych klientów.

Serdecznie zapraszamy do zakupów, w naszym SKLEPIE

“Złożono przed nim owoce wszelkiego rodzaju, jakie rodziła ta okolica; jadł bardzo mało, ale od czasu do czasu likier przygotowany z kakao, o charakterze afrodyzjakalnym, jak nam powiedziano, był mu podawany w złotych kubkach.”

„Wyższość czekolady (gorącej czekolady), zarówno pod względem zdrowotnym, jak i odżywczym, wkrótce da jej taką samą przewagę nad herbatą i kawą (...) ”.

Źródła: